Eendracht

De Eendracht is een van de twaalf historische korenmolens op Goeree-Overflakkee. De molen is gebouwd in 1846 en tot 1966 in gebruik geweest voor het malen van koren. De Eendracht is nu in beheer van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. Regelmatig laat een vrijwillige molenaar de wieken draaien.

Dirksland had al vóór 1500 een molen. Dat was een houten standerdmolen op de havendijk. In 1704 kwam daarvoor in de plaats een gemetselde molen. Deze grondzeiler was de eerste stenen molen op Goeree-Overflakkee.

Deze molen, het Fortuin geheten, is in 1912 afgebroken om het wegverkeer op de havendijk meer de ruimte te geven. De Eendracht, een stellingmolen, was er op dat moment al meer dan een halve eeuw. Dirksland telde een tijdje drie molens: twee korenmolens én een poldermolen uit 1731.

Vanaf 1846 was de Eendracht in gebruik voor het malen van koren. Dat gebeurde lange tijd met drie koppels maalstenen. Maar in 1961 waren er nog maar twee koppels over. Enkele jaren later, in 1966, stopte de laatste professionele molenaar met malen.

De molen raakte in verval en was in 1980 bijna een ruïne. Een grootscheepse restauratie gaf de Eendracht echter een nieuwe toekomst. Mede door het toevoegen van onderdelen van de onttakelde molen in Ooltgensplaat, waaronder twee koppels maalstenen en het zogenoemde ‘gaande werk’: de bewegende delen die nodig zijn om de wieken te laten draaien.

In 1988 kwam de Eendracht in bezit van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. Die beheert en onderhoudt de molen. Een vrijwillige molenaar zorgt ervoor dat de wieken met regelmaat rondjes draaien in de wind.

De molen