Zwarte Gat
Naast onder andere de Smalle Gooi, de Breede Gooi en de Manezee behoort het Zwarte Gat tot het stelsel van kreken in dit deel van de polder Dirksland. Het staat in directe verbinding met de Breede Gooi. Op dit punt is de ringdijk van de polder Dirksland goed te zien. De karakteristieke rijen bomen geven aan waar de dijk loopt. De ringdijk, aangelegd in 1416, is nooit bezweken voor het water.
Het getuigde van durf om hier vroeg in de vijftiende eeuw een polder te realiseren. Het gebied was open en eb en vloed hadden vrij spel. Er lagen altijd stormen op de loer. Platen, slikken en gorzen kwamen regelmatig onder water te staan. Andere polders waren er nog niet in het gebied waar nu Flakkee ligt.
Was zo’n grote investering, wat de inpoldering van een stuk land zonder meer was, wel verstandig? De eerste grote test kwam al snel. Vijf jaar nadat de dijk rond de polder Dirksland in 1416 was gelegd, teisterde de Sint-Elisabethsvloed de regio Holland, Zeeland en Vlaanderen. Er ging veel land verloren, maar de ringdijk van Dirksland hield het.
En ook tegen de grote watervloeden van 1530 en 1532 en de Allerheiligenvloed van 1570 bleek de polder bestand. Toen lag Dirksland al enigszins beschut tussen ander ingepolderd gebied, waaronder dat van Sommelsdijk, Middelharnis en Melissant. Op 1 februari 1953 hield het water huis op bijna heel Goeree-Overflakkee, maar ook tijdens deze watersnoodramp bleef de polder Dirksland droog. Wel was het nodig de Geldersedijk, aan de oostzijde van de polder, te versterken. De ringdijk is door de karakteristieke rijen bomen goed zichtbaar vanaf dit punt.
In 1944 en 1945 stonden eveneens grote delen van Goeree-Overflakkee onder water. Toen waren de boosdoeners niet de storm, het springtij en de zwakke dijken, maar… de Duitse bezetter. Die zette het gebied onder water, zodat de tegenstander – de geallieerden – niet zomaar vanuit de lucht kon binnenvallen. Sommelsdijk, Middelharnis en Dirksland bleven droog dankzij een ruim 7 kilometer lange nooddijk. Bewoners staken er hun handen flink voor uit de mouwen. Voor veel andere bewoners, die in het geïnundeerde gebied woonden, zat er niet veel anders op dan evacueren.