Blinde Kreek
In de polder draait alles om landbouw. Graan en andere producten om de bewoners van de groeiende steden te voeden – daarvoor zijn de Flakkeese platen en gorzen eeuwen geleden bedijkt. In de loop der tijd is er veel veranderd door mechanisatie, de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, schaalvergroting, beter waterbeheer, drainage en meer mobiliteit. Maar wat niet veranderd is, is dat dit polderlandschap nog altijd landbouwproducten voortbrengt. Om dat te vergemakkelijken is de Blinde Kreek rechtgetrokken.
De Flakkeese grond is zeer vruchtbaar. Van oudsher halen boeren hier mooie oogsten van het land. Aardappelen, uien, suikerbieten, graan – dat zijn de landbouwgewassen die het vaakst in de polders groeien. Het telen van gewassen als meekrap, cichorei en vlas is verleden tijd. Bijvoorbeeld meekrap, verbouwd voor de rode verfstof uit de wortels, verloor zijn positie toen er eind negentiende eeuw een prima alternatief uit de fabriek beschikbaar kwam.
Maar er zijn ook weer nieuwe gewassen bijgekomen. Zoals de bloembollen, die het landschap in het voorjaar enkele weken een veelkleurige pracht geven. Ook zijn hier en daar, bijvoorbeeld bij Oude-Tonge en Achthuizen, kassen gekomen voor onder meer de teelt van tomaten, radijs en kruiden. Eerder al deed de fruitteelt zijn intrede.
In de twintigste eeuw zorgde de mechanisatie ervoor dat boeren geen paarden meer nodig hadden. En veel minder personeel. Door de komst van kunstmest en bestrijdingsmiddelen nam de productie toe. De ruilverkaveling bezorgde boeren veel grotere kavels, betere polderwegen en nieuwe rechte sloten voor de zoetwatervoorziening. Sommige kreken zijn gedempt. Of rechtgetrokken, zoals hier de Blinde Kreek. Van oudsher liep die over in de Lage en Haveloze Kreek.
Ook op Goeree-Overflakkee is polderland omgezet in nieuwe natuur. Iets naar het westen, tussen Melissant en Stellendam, zijn een stuk of wat agrarische bedrijven gestopt en verhuisd. Waar voorheen aardappels en uien groeiden, komen nu natuurliefhebbers en recreanten aan hun trekken. Bovendien is er waterberging mogelijk. Handig als er veel regen uit de lucht valt…