De Schaapswei
Ooit was dit landbouwgrond, zoals in de wijde omtrek. Maar hier heeft de grond een andere, recreatieve bestemming gekregen. Je kunt er kamperen en eten. De camping heet De Schaapswei, vernoemd naar de Schaapsweg en het restaurant (eterij en feesthut’) heet Hoezemoos. Het bijbehorende landschapspark is vrij toegankelijk. De kreek die hier ooit liep heette de Zijl, net zoals de zijtak van de Groote Kreek aan de rand van Den Bommel. De Zijl bij de Schaapswei is tijdens de ruilverkaveling deels rechtgetrokken en deels gedempt.
Landbouwgrond hoeft niet altijd landbouwgrond te blijven. In de Bommelse polder is bijvoorbeeld een gedeelte omgevormd tot bosgebied. Hier, niet ver van de rijksweg N59, zijn een camping en een restaurant gekomen’, de Schaapswei en Hoezemoos.
Van de Zijl is niet veel meer te zien. Deze kronkelende kreek, een restant uit de tijd van voor de inpoldering, is in de tijd van de ruilverkaveling veranderd in een rechte sloot. Een ander gedeelte is gedempt. Het woord zijl, waarvan ook Delfzijl is afgeleid, betekent uitwateringssluis, waterloop of langzaam stromend water. Bijzonder is dat er in de Bommelse polder, op geringe afstand, twee Zijlen zijn: de Zijl bij De Schaapskooi en de Zijl aan de zuidrand van het dorp Den Bommel. Beide zijn aftakkingen van de Groote Kreek.
Iets verderop, aan de zuidkant van de Groeneweg, stopte tussen 1909 en midden jaren 50 de tram van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM). Tramstation Den Bommel bevatte een wachtruimte voor passagiers, een restauratiezaal en een woning voor de stationschef. Achter het station was een houten remise voor de autobus, die naar plaatsen reed waar de tram niet kwam. Er stond ook een weeghuisje voor het wegen van landbouwproducten en vee.
Na opheffing van de tramlijn – van Middelharnis naar Ooltgensplaat – bleef tramstation Den Bommel nog een tijdje in gebruik als café. Tijdens de aanleg van de rijksweg N59 zijn het stationnetje en de bijbehorende gebouwen afgebroken.