De Nederlandse Hervormde Kerk
De Nederlandse Hervormde Kerk is gebouwd in 1647. Dit rijksmonument is het oudste protestantse kerkgebouw op Goeree-Overflakkee. Op de oude begraafplaats bij de kerk zijn twee oorlogsgraven, van een Amerikaanse piloot en een Engelse boordschutter. Ook zijn hier de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 begraven. Een monument herinnert aan die rampzalige overstroming. In Den Bommel verdronken twaalf mensen.
Op Goeree-Overflakkee staan veel oude kerken. Meestal zijn ze gebouwd in de tijd dat iedereen rooms-katholiek was. Na de reformatie, in de zestiende eeuw, veranderde dat. De Protestantse Kerk kreeg de overhand en de rooms-katholieken moesten hun kerken inleveren. De protestanten namen die oude gebouwen vervolgens in gebruik.
Maar in Den Bommel ging het anders. Daar bouwden de protestanten halverwege de zeventiende eeuw zelf een kerk. Het is een achtkantig gebouw. De spitse toren is bekleed met koper. In de vloer van de kerk zijn grafzerken te zien. Deze zijn meer dan 250 jaar oud. Na 1771 vonden bewoners van Den Bommel hun laatste rustplaats buiten de kerk.
Op de oude begraafplaats, bij de kerk, is een oorlogsgraf van de Amerikaanse piloot Robert E. Stover. Hij kwam in 1943 om tijdens een luchtgevecht met een Duits vliegtuig. In een tweede oorlogsgraf is de Engelse boordschutter Harold Lockett begraven. Hij kwam om in 1944 en is een jaar later gevonden en begraven.
Ook de Bommelse slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 zijn op het oude kerkhof begraven. Maar niet direct, want het hele dorp stond onder water, metbegraafplaats en al. Aan de Groenendijk, achter de molen, was het droog en daar zijn de slachtoffers tijdelijk begraven. Toen het water weg was, kon de herbegrafenis plaatsvinden op het kerkhof bij de kerk. Daar is later ook het monument geplaatst om de Ramp te herdenken.
Schuin tegenover de kerk, aan het eind van de Voorstraat, staat de voormalige pastorie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Het huis is gebouwd in 1927. De Voorstraat was vroeger de belangrijkste straat van Den Bommel. Hier kon je boodschappen doen in tal van winkeltjes, naar de barbier voor een knipbeurt of in een café gezellig wat drinken. Zoals in veel dorpen op Goeree-Overflakkee vormt de Voorstraat een rechte lijn tussen de haven en de kerk.