De Ooievaar
Boerderij de Ooievaar stond vroeger aan de Oudelandsedijk. Toen dit gedeelte van de dijk is afgegraven – in verband met de aanleg van de rijksweg N59 – bleef de boerderij staan. Sindsdien heeft de Ooievaar een ander adres: Oudelandseweg 2. De boerderij, die voorheen Nooitgedacht heette, is gebouwd in 1900.
Waar nu boerderij de Ooievaar is te vinden, stond ooit een veel oudere stee. Die brandde eind negentiende eeuw af. Op oude landkaarten is te zien dat het boerenhuis aan twee kanten was uitgebouwd. Waarschijnlijk was een van die uitbouwen het zomerhuis. De boerenfamilie woonde daar tijdelijk in de warmste maanden van het jaar.
Bij sommige oude boerderijen stond geen zomerhuis, maar een bakhuis met een stenen bakoven. Hier kon ook de kaasbereiding plaatsvinden. Op het erf van de oude Ooievaar – die in het verleden een andere naam had: Nooitgedacht – waren maar liefst vier vaeten: drinkputten voor het vee. Ongeveer een halve eeuw nadat de boerderij afbrandde, kreeg de Ooievaar opnieuw te maken met brand. Nu, in 1948, ging de schuur in vlammen op, vermoedelijk door kortsluiting in de aldaar geparkeerde auto.
In de jaren 60 van de vorige eeuw is de Oudelandsedijk gedeeltelijk afgegraven. Dit had te maken met de aanleg van de rijksweg N59. De Oudelandsedijk ten noorden van de nieuwe weg is verwijderd. De Ooievaar, die tot dan pal tegen de Oudelandsedijk lag, kreeg vanaf dat moment een andere ontsluiting: via de Oudelandseweg. Of de naam van de boerderij een verwijzing is naar de ooievaar als leverancier van kinderen, is niet bekend. Feit is wel dat iets verderop in de Bommelse polder, aan de Zandweg, de zogenoemde Kinderput is, of in het Flakkees: de Kinderpit