Afgegraven Oudelandsedijk

Sint Adolfsland is een van de oudste polders van Goeree-Overflakkee. Het land, ook wel het Oudeland van Ooltgensplaat genoemd, is al in het eind van de vijftiende eeuw bedijkt. De Oudelandsedijk liep rond de polder, die er van bovenaf niervormig uitzag. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw. Toen is een stuk van de dijk afgegraven: het gedeelte ten noorden van de rijksweg N59.

Sint Adolfsland is ouder dan de polder Den Bommel. Eind vijftiende eeuw was dit Oudeland van Ooltgensplaat al bedijkt, evenals de polder van Oude-Tonge. Het gorzengebied tussen die twee ‘eilandjes’ is vanaf 1515 ingepolderd. De eerste polder was De Tille (1515). Daarna volgden Den Bommel (1526-1530) en de Uitslag (1585-1594) en tot slot de Molenpolder (1614). De Bommelse polder grensde eeuwenlang direct aan de Oudelandsedijk, de dijk rond het Oudeland van Ooltgensplaat.

Dat dit in de jaren 60 van de vorige eeuw veranderde, had te maken met de aanleg van de rijksweg N59. Die weg kwam dwars door Sint Adolfsland te lopen. Aan de noordkant van de N59 is de Oudelandsedijk afgegraven. Het is een relatief kleine hap die uit de oude polderdijk is genomen. De Oudelandsedijk stopt sindsdien aan de zuidkant van de weg.

De grond van de verwijderde dijk kwam goed van pas. Die is gebruikt om het fietspad langs de N59 aan te leggen. De rijksweg is een verbinding tussen het westen en oosten van Nederland. Hij loopt van Serooskerke in Zeeland tot voorbij ’s-Hertogenbosch in Noord-Brabant. Voor Goeree-Overflakkee is de N59 een belangrijke ontsluitingsweg, die het eiland via het Hellegatsplein en de Haringvlietbrug met de rest van Nederland verbindt. De Haringvlietbrug was in 1964 de eerste oeververbinding voor het eiland. Vóór die tijd was Goeree-Overflakkee alleen bereikbaar per schip.