De hooge Heul
De Hooge Heul is een brug over de Groote Kreek. Het is een oude oeververbinding, want de Hooge Heul staat al op landkaarten uit de achttiende eeuw. Ook toen al heette de weg die over de brug liep de Zandweg. Aan de weg, iets naar het oosten, ligt het woonwagenkamp De Wijde Blik.
Een heul is een doorgang in een waterkering onder een gewelf of een brug. Soms is een heul de brug zelf, dat is hier het geval. Over de Hooge Heul liep de Zandweg. Een toepasselijke naam voor deze weg, want dit gedeelte van de Bommelse polder is zanderig en ligt wat hoger dan het omringende kleigebied. Waarschijnlijk gaat het om de restanten van een zandplaat uit de tijd dat er nog geen dijken waren. Het gebied is in de eerste helft van de zestiende eeuw ingepolderd. Toen is de zandplaat binnendijks komen te liggen, evenals de getijdengeulen. De Zandweg, voorheen ook wel Donkereweg genoemd, liep dwars door de polder. Het weggedeelte ten oosten van de Schaapsweg heet nu Hogeweg. De rest – westwaarts – staat nog altijd bekend als Zandweg.
Woonwagenkamp De Wijde Blik is in 1980 gerealiseerd en een jaar later geopend door commissaris van de Koningin Maarten Vrolijk. Het kamp telde toen twaalf standplaatsen. Later is De Wijde Blik gegroeid. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, 1945, zetten de Duitsers een groot gedeelte van Goeree-Overflakkee onder water. De geallieerden zouden daardoor niet kunnen landen. Door het onder water zetten van deze gronden, moesten veel bewoners evacueren. Zo ook de familie Vervloed, die in een arbeidershuisje aan de Zandweg woonde. Het gezin vertrok naar Oud-Beijerland, waar twee van de zeven kinderen omkwamen bij een bombardement.
Aan de Zandweg en omgeving zijn onder andere een Landwinkel, een bed and breakfast en een eco-boerderij met ‘paddock paradise’ (paardenverblijf) en voedselbos te vinden. Een teken dat ook aan dit agrarische gebied de veranderingen niet voorbijgaan.