De Zijl

De Zijl is een aftakking van de Groote Kreek. Het kreekje, een restant van de getijdengeul uit de tijd dat eb en vloed hier nog vrij spel hadden, mondt uit in de Groote Kreek nadat het onder het kerkenpaadje door is gestroomd. Richting het oosten passeert de Zijl de begraafplaats en de bebouwing aan de zuidrand van het dorp Den Bommel. Voorbij de Schaapsweg, waar de kreek onderdoor gaat, stopt deze oude watergang in de polder. De Zijl is ongeveer 500 meter lang.

Langs de Zijl loopt een wandelpad richting een volkstuinencomplex. De korte wandeling langs de kreek geeft een beeld van hoe het landschap in het verleden is gevormd. Het gebied was een veenmoeras met droogvallende platen, schorren en slikken. De Zijl en andere getijdengeulen stroomden eromheen, op de beweging van eb en vloed. Na de inpoldering kwamen de geulen binnendijks te liggen en veranderden ze in kreken. De Bommelse polder telt verscheidene kreken. Naast de Groote en de Kleine Kreek, zijn er twee Zijlen. De Zijl waar we nu zijn en de Zijl bij camping De Schaapskooi aan de Schaapsweg. Het woord zijl – dat ook voorkomt in de naam van de Groningse stad Delfzijl – betekent uitwateringssluis, waterloop of langzaam stromend water.

De Zijl bij De Schaapskooi is tijdens de ruilverkaveling in de vorige eeuw deels rechtgetrokken en deels gedempt. Van een andere kreek, de Kreek van Borgdorff, is zelfs vrijwel niets over. Deze zijtak van de Kleine Kreek slingerde ooit fraai richting de historische hoeve Zeldenrust aan de Groeneweg. De Groote en Kleine Kreek zijn nog grotendeels intact, evenals de Zijl die aftakt van de Groote Kreek. Het zijn toonbeelden van de landschappelijke waarde die kreken hebben, en hun cultuurhistorische betekenis.

De Zijl