Haringvliet

Het Haringvliet is een imposante zeearm. Aan de zuidkant ligt Goeree-Overflakkee, aan de noordkant Voorne-Putten en – meer landinwaarts – de Hoeksche Waard. Midden in het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Meer naar het oosten verbindt de Haringvlietbrug Goeree-Overflakkee met de Hoeksche Waard. Het Haringvliet is in 1971 van de zee afgesloten door een dam. Tegenwoordig staan de sluizen op een kier.

Het Haringvliet is ontstaan in de vroege dertiende eeuw. De zee brak toen door de duinenrij, die zich langs de kust uitstrekte. Eeuwenlang vormde het water een scheiding tussen de eilanden. Tegelijkertijd was er alleen via het water contact mogelijk.

In 1964 was de Haringvlietbrug de eerste vaste oeververbinding voor Goeree-Overflakkee. De blijdschap hierover was groot: in Middelharnis was een groot evenement georganiseerd om de opening van de brug te vieren. Dat evenement heette FLUZI: Flakkee Uit Zijn Isolement.

Later, in 1971, volgde de Haringvlietdam tussen Stellendam en Hellevoetsluis. Dit is een van de Deltawerken, bedoeld om overstromingen zoals de Watersnoodramp van 1953 te voorkomen. De sluizen in de dam waren tot voor kort meestal afgesloten. Nu staan ze open, waardoor er meer getij is in het Haringvliet en de biodiversiteit toeneemt.

Tussen Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard ligt het eiland Tiengemeten. Het is vanaf dit punt goed te zien. Het eilandje – de naam verwijst naar een oude oppervlaktemaat – heeft een rijke geschiedenis.  Ooit waren schepen, die vanuit ‘de Oost’ richting Rotterdam voeren, verplicht te stoppen bij Tiengemeten. Daar moest de bemanning in quarantaine om er zeker van te zijn dat ze geen besmettelijke ziekte aan boord hadden opgelopen. Later was er een marinedepot op het eiland.

Lange tijd bestond Tiengemeten uit bedijkte agrarische grond, net zoals de andere eilanden in de omgeving. Maar hier is de verovering op het water tussen 1997 en 2007 teruggedraaid. Na het doorsteken van de dijken is Tiengemeten veranderd in een prachtig natuurgebied. De agrariërs moesten op een andere plek een nieuwe toekomst zoeken.

Boven het Haringvliet crashte op 29 mei 1943 een aangeschoten bommenwerper op de terugweg naar Engeland. Een van de bemanningsleden, de navigator Martin Kenneth Jordan, kwam in het Haringvliet terecht en overleefde de crash. Meer weten? Op het Havenplein staat een informatiepaneel.