Groene Wout
Het Groene Wout is gebouwd in 1797. Bijna twee eeuwen later, in 1975, verwoestte een brand de historische houten schuur. Het woonhuis bleef gespaard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond er een geheime zender op zolder. Vrij uniek is dat het Groene Wout in de eenentwintigste eeuw nog altijd een gemengd bedrijf is: akkerbouw en veeteelt. De koeien zijn in 2000 vervangen door geiten.
Het Groene Wout staat buiten de polder Dirksland. De boerderij is gebouwd op een gorsje, dat in 1480 is ingepolderd als onderdeel van de polder de Oude Plaat. Achter het Groene Wout loopt de Boomvliet, het restant van een oude stroomgeul. De boerderij is gebouw in 1797. Maar de kelder is ongeveer twee eeuwen ouder. Dat betekent dat er op deze plek al vanaf circa 1600 een hoeve stond.
In 1975 teisterde een vuurzee het Groene Wout. De houten schuur begaf het, maar verder dan de brandmuur – tussen schuur en woonhuis – kwamen de vlammen niet. In de achttiende-eeuwse woning zijn veel oorspronkelijke elementen behouden gebleven. Zoals de kelder en, daarboven, de opkamer met een blauw geschilderde bedstedewand in Louis XVI-stijl.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het Groene Wout een rol in het verzet tegen de Duitse bezetter. Op de hooizolder boven de koeienstal stond een geheime zender die berichten ontving van onder andere Radio Oranje en de Voice of America. De opgevangen berichten – bijvoorbeeld redevoeringen van de koningin en verslagen van oorlogscorrespondenten – verschenen in getypte vorm in een nieuwsblaadje. Dat ging naar ‘vertrouwde families’ in de omgeving. Toen de Duitsers er lucht van kregen, was het veiliger om de zender te verstoppen. Dat gebeurde in het water van de Boomvliet.
Van oudsher is het Groene Wout een gemengd bedrijf. In de eenentwintigste eeuw is de boerderij dat nog altijd is, terwijl vrijwel alle andere akkerbouwers het vee allang de deur uit hebben gedaan. Het Groene Wout heeft de koeien in 2000 ingeruild voor geiten. Behalve de geitenmelk, die na fabricage als kaas en poeder op de markt verschijnt, zorgen akkerbouwproducten voor inkomsten: aardappels, uien, knolselderij, witlof en peen. In het najaar toveren de pompoenen een deel van het land om in een kleurig schilderij.