Havenkanaal
Vanaf 1601 houdt het havenkanaal de haven van Dirksland bereikbaar voor schepen. Omdat er nieuwe inpolderingen kwamen, was het noodzakelijk om het kanaal steeds langer te maken. De uiteindelijke lengte is indrukwekkend: ruim 5 kilometer. Na de afsluiting van het Haringvliet, in 1970, is de haven buiten gebruik. Het havenkanaal is afgedamd. De bietenkades – peekaaien op z’n Flakkees – herinneren aan de tijd dat hier schepen kwamen om te laden en te lossen.
De polder Dirksland was direct na de bedijking in 1416 aan alle kanten door zeewater omgeven. De haven was eenvoudig bereikbaar via de Boomvliet, een voormalige stroomgeul. Maar nadat ook het land van Sommelsdijk, Middelharnis en Duivenwaard was ingepolderd, verzandde de Boomvliet meer en meer. Een sluis bleek op den duur niet voldoende om die vaarroute begaanbaar te houden. De oplossing was het graven van een havenkanaal. Dat gebeurde in 1601. Daarna is het kanaal steeds verlengd, dwars door nieuwe polders heen. Met 5.120 meter is deze watergang het langste havenkanaal van Goeree-Overflakkee. In 1790 is er een sluis gebouwd in het havenkanaal: het Dirkslandse Sas.
Het havenkanaal vormde tot ver in de twintigste eeuw de levensader van Dirksland, een van de belangrijkste havens van het eiland. Pas in 1964 kreeg Goeree-Overflakkee de eerste vaste oeververbinding: de Haringvlietbrug. In 1970 volgde de Haringvlietdam. Dat maakte de haven van Dirksland overbodig. Na de afdamming van het havenkanaal is er geen directe verbinding meer met het Haringvliet. Daardoor kon Dirksland zich niet ontwikkelen tot een dorp met een jachthaven.
Eeuwenlang was de haven een en al bedrijvigheid. Schepen voeren in en uit om te laden en te lossen. Voor de overslag van landbouwproducten waren er kades. Op Flakkee heten die peekaaien; peeën is dialect voor bieten. De kades die het dichtst bij het dorp liggen, bleken later handig om je auto te parkeren. Langs het havenkanaal herinnert een kunstwerk aan de tijd dat kaaiwerkers de suikerbieten met een kruiwagen in het ruim van een schip stortten.
Aan de overzijde van de haven bevindt zich de Joodse begraafplaats van Dirksland.
Langs een gedeelte op de westelijke oever van het havenkanaal is het jaagpad in ere hersteld als wandelroute.